U bent hier:

T.H.D. Braque

Braque

Ruim 33 jaar geleden, op 6 september 1990, besloot een zestal heren Tilburgs Heerendispuut Braque op te richten. De naam Braque is geen chiquere manier van schrijven voor het gevoel dat je hebt na een avondje iets te diep in het glaasje te hebben gekeken. Neen, Braque verwijst onder andere naar Georges Braque, een Franse kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en auteur. De naam Braque doelt tevens op het meest edele der jachthondenrassen. Een Braquer kenmerkt zich door zijn kritische noot naar zichzelf, maar ook naar de vereniging en al haar organen. De term ‘Waakhond der T.S.V. Plato’ is ons in de loop der jaren dan ook niet zomaar komen aanwaaien.

LEDEN

T.H.D. Braque telt op dit moment twintig actieve leden. Het aantal leden wisselt ieder jaar weer, aangezien er lichtingen bij komen en leden afstuderen. Dit wil niet zeggen dat het na je afstuderen over is met de pret. Onze oud-leden hebben zich verenigd in Les Anciennes Braque, kortweg LAB genoemd. LAB telt op dit moment ruim negentig leden en blijft nog altijd ontzettend betrokken bij het reilen en zeilen van het dispuut. Door het jaar heen zien we hen dan ook geregeld in groten getale op bijvoorbeeld onze Dies, nieuwjaarsborrel of zomerborrel.

DISPUUTSHUIS

In 2018 hebben we onze intrek genomen in ons dispuutshuis aan de Korenbloemstraat. Op het dispuutshuis, door ons vaak KB genoemd, wonen twaalf leden. We zijn dan ook vaak te vinden in onze borrelruimte met huisbar voor een borrel of simpelweg om met elkaar een biertje te drinken op de bank na een dag studeren. Net als binnen het dispuut, zorgen we ook op het dispuutshuis voor voldoende mate van doorstroom. Zo streven we ernaar ieder jaar een aantal kamers vrij te laten komen voor aankomende studenten.

TYPISCHE DAG

Naast dat het dispuutsleven veel goeds te bieden heeft buiten het studeren om, is studeren natuurlijk wel de logische voorwaarde om jezelf student te kunnen noemen. Bij Braque verliezen we de studie dan ook zeker niet uit het oog. Dagelijks zijn we in groten getale te vinden in de UB en zorgt de gezelligheid tijdens de lunch- en koffiepauzes voor de juiste studiemotivatie. Dit is dan ook de plek waar we graag nog eens napraten over de gebeurtenissen op de borrel of het feest van de avond ervoor. Vervolgens wordt vrijwel iedere avond samen gegeten op het dispuutshuis, waar ook de jongens die niet op de KB wonen regelmatig aanschuiven.

BORRELS

We borrelen in Tilburg zo’n vier à vijf keer per maand met damesdisputen van zowel Plato, Olof en Vidar. Onze borreldrang beperkt zich echter niet tot binnen de Tilburgse stadsgrenzen, zo zijn we ook te vinden in Nijmegen, Eindhoven of Maastricht.

BRAQUE MANNEN

Een Braquer is gemotiveerd om zich zowel binnen als buiten het dispuut te ontwikkelen om zo alles uit zijn studententijd te kunnen halen. Verder kenmerkt Braque zich door zijn kritische blik op werkelijk alles en iedereen, en dus ook op elkaar. Dit draagt er dan ook aan bij dat we ieder jaar weer kunnen stellen dat de afgelopen editie van de TOCK wederom de beste ooit was. Verder kunnen we stellen dat Braque een heleboel fanatieke sporters kent. We hebben de afgelopen jaren verschillende prijzen gewonnen op voetbal- tennis- en beachvolleybaltoernooien. Te danken aan het feit dat we regelmatig samen te vinden zijn in de sportschool of op het tennisveld.

LEUKSTE MOMENTEN

Het dispuut telt een flink aantal fanatieke Carnavalsvierders die zich zowel binnen Tilburg als daarbuiten gedurende Carnaval tegoed doen aan het rijkelijk vloeiende bier. Zo gaan we bijvoorbeeld ieder jaar naar de Kuukse Elfkroegentocht. Traditioneel stappen we de dag daarna in het vliegtuig naar een plek waar gedurende die periode van het jaar de zon zich wat meer laat zien. Zo zijn we de afgelopen jaren in Rome, Thessaloniki en Lissabon geweest om de kater na Carnaval te overkomen. In de zomer reizen we ieder jaar een weekend af naar de Friese wateren om daar een paar dagen te “zeilen”. Daarnaast vormt de TOCK natuurlijk hét jaarlijkse hoogtepunt voor een Braquer. Maar hierover later meer.

ACTIEF WORDEN

Het lid worden bij een studentenvereniging zouden wij vanzelfsprekend iedereen aanraden. Naast dat je je in je studententijd op educatief en intellectueel vlak sterk ontwikkeld door je studie of studievereniging, is het sociale vlak minstens even belangrijk voor zowel je eigen ontwikkeling als je kansen op de arbeidsmarkt. Zo zijn er binnen studentenverenigingen talrijke commissies te doen die voor ieder wat wils bieden en waar je leert omgaan met kleine of grotere verantwoordelijkheden of het leiden van een groep mensen. Het gaan bij een dispuut biedt op zijn beurt nog meer. Naast al het bovenstaande, biedt een dispuut ook een hechte vriendengroep en een groep jongens waar jij vriendschappen voor het leven mee ontwikkelt. Niet op de laatste plaats omdat je er zoveel verschillende ervaringen en mooie en minder mooie momenten mee deelt.

STAMKROEG

Onze stamkroeg is Café Slagroom, gelegen aan het Piusplein. Hier zijn we, zeker in de zomer, geregeld te vinden om op het zonnigste terras van Tilburg hun rijke scala aan speciaalbieren te verkennen of een tosti te eten. Onze nauwe band met Slagroom zorgt er ook voor dat de horecaliefhebbers binnen het dispuut nooit om een bijbaan verlegen hoeven te zitten. Daarnaast is Café Slagroom ieder jaar weer als trotse hoofdsponsor op de TOCK te vinden en kunnen onze bezoekers zich tegoed doen aan hun heerlijke broodjes pulled pork en oesters.

TOCK

Elk jaar met Hemelvaart is het weer zo ver, een van Tilburgs grootste studentenevenementen, de TOCK! Dit evenement, waarvan Braque al in 2003 de eerste editie organiseerde, draait om de sport croquet. Maar, behalve croquet, misschien wel net iets meer om de gezelligheid, en de 2300 flessen rosé die gedurende de dag worden gekanteld. Tijdens het evenement strijden 1600 studenten uit heel Nederland verdeeld over 160 teams om de felbegeerde winst van de TOCK. Tussen de wedstrijden door kan er dan afgekoeld worden met een glaasje rosé en een oester met allerlei toppings. ’s Avonds na een goede bodem gelegd te hebben gaat het feest verder in de feesttent, waar elk jaar verschillende acts het dak eraf blazen. Tegen de komende Hemelvaart zullen we de tent wel weer in elkaar gelijmd hebben, dan zien we jullie graag weer!

21-DINERS

21-diners zijn binnen het dispuut onbetwist een van de tofste avonden in het jaar. Niet alleen is het hét moment om het dispuut te laten zien waar je bent opgegroeid en waar jij hebt geleerd bier te drinken, maar ook om je ouders te laten zien met welke groep gasten jij nu zoveel tijd doorbrengt in Tilburg. Waar onze ouders vaak wat huiverig reageren bij de gedachte een twintigtal studenten over de vloer te krijgen, kijken ook zij altijd met mooie herinneringen terug op de 21-diners. Traditioneel brengen we tijdens de 21-diners een gepersonaliseerd lied ten gehore waarin we de ouders en andere aanwezigen laten meegenieten van alle uitspattingen van het betreffende lid gedurende de afgelopen jaren.

Ga naar de website van T.H.D. Braque