De disputen van Plato vormen samen de belangrijkste steunpilaar van de vereniging. Door hun betrokkenheid en aanwezigheid zijn zij medebepalend voor de bekende Platosfeer.

Een dispuut is een meer traditioneel verband dat bestaat uit leden van verschillende jaargangen. Plato kent momenteel 21 disputen, waarvan 11 herendisputen en 10 damesdisputen. Het aantal leden per dispuut varieert door de jaren heen. Dit komt doordat er nieuwe leden bij gevraagd worden en andere leden weggaan wanneer zij afstuderen. Door deze continue veranderingen blijven disputen altijd bestaan. Je hebt dus een gevarieerde samenstelling van jongerejaars en ouderejaars studenten binnen een dispuut.

Elk dispuut heeft een eigen identiteit en dit dragen zij ook uit naar de rest van de vereniging door bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten. Disputen doen echter veel meer: Ze gaan met elkaar studeren, ondernemen samen dingen als weekendjes weg, doen mee aan de Plato-activiteiten en ga zo maar door. De band die er binnen een dispuut heerst is dan ook zeer hecht.