De jaarclubstrijd is weer losgebarsten. Welke jaarclub zal dit jaar met de befaamde titel ‘Jaarclub van het jaar’ er vandoor gaan?

De volgende jaarclubs zullen het dit jaar tegen elkaar opnemen:

DJC Bellona
Damesjaarclub Bellona is een bij elkaar geraapte groep meiden uit allerlei verschillende provincies en met veel uiteenlopende accenten en achtergronden. Ondanks dat we dit jaar zijn neergestreken in vijf verschillende disputen zijn we een hechte vriendinnengroep geworden die graag momenten en verhalen delen onder het genot van 1, 2 of 8 drankjes. Voor de jaarclubstrijd überhaupt begonnen was hadden we onze groep al bij elkaar en vonden er al vele stapmomenten plaats, waaronder naar Pallieter Hockeyfestival waar de eerste herinneringen (en foto’s) in legergroen werden gemaakt. Dit was, zoals alle opvolgende avonden met Bellona, een chaotische, gekke en gezellige avond waar iedereen nog altijd met plezier op terug kijkt. De vele meiden in onze jaarclub zijn altijd erg enthousiast geweest over de vele activiteiten die eraan zaten te komen en we waren dan ook al snel van plan om allerlei borrels te organiseren. Met de leuke borreluitnodigen die we open hadden staan van jaarclubs en disputen verdeeld over het hele land konden we hier mee dan ook meteen aan de slag. Ook zijn we als jaarclub en als individu actief binnen Plato als het gaat over het deelnemen in commissies. Aankomend jaar zullen 6 meiden van Bellona plaatsnemen in de Introductiecommissie en zullen we ook vertegenwoordigd zijn in Introblato en de Brigade. Menig Platoon zou ons kunnen herkennen van onze zwangerschapsbuikjes, baby’s en driewielers bij de Party with a P (gevalletje had je bij moeten zijn) of aan ons ontzettend aanstekelijke jaarclubnummer die de halve sociëteit ondertussen mee kan brullen. Ondanks dat we niet de jaarclub van het jaar zijn geworden hebben we wel de prijs voor de beste kleding in de wacht gesleept, evenals de prijs voor de lekkerste jaarclub van 16/17. Wij zijn trots. Bellona, eh, Bellona, eeeeeh Bellona.
HJC Bikini Humeda
Waarde lezer, Woorden schieten te kort, nog niet gesproken over de motivatie van de leden van Bikini Huméda. Wat dit betekent weet de helft van de jaarclub zelf waarschijnlijk nog niet eens. Bikini Huméda staat namelijk voor ‘Natte tosti’s’, dat verklaart misschien ook het gefaal binnen deze jaarclub, echter gingen wij hier voorafgaand aan het mooie eerste jaar nog niet vanuit. Het begon allemaal tijdens de disputentochten. Hier werd al snel een stijlvolle WhatsApp groep aangemaakt waarbij de ‘chillste’ gasten werden geselecteerd van het eerste jaar. Althans dat was de bedoeling. Toen wij onszelf hadden ingeschreven als mooie heeren jaarclub en een zeer unieke maar schitterende presentatie hadden gegeven aan het bestuur en alle andere sjaars, waar tot op de dag van vandaag nog door menig Platoon over wordt gesproken, was het tijd om punten te gaan scoren! Ik hoor het verschillende leden nog zeggen: ‘We gaan echt veel borrelen met deze groep’, ‘Ik heb connecties met lekkere chicks uit Utrecht waar we sowieso mee gaan borrelen’, ‘Zullen we binnenkort een avondje stad met z’n allen?’ Vol lof gingen wij de harde strijd van de jaarclubs tegenmoet. Niets is minder waar, wat heeft Bikini Huméda Plato en medesjaars teleurgesteld. Nog niet gesproken over haar mama’s Anouk en Saskia. Die altijd klaar stonden om de natte tosti’s erop te wijzen dat er gekookt moest worden voor het bestuur, waarbij de hoop na drie pogingen werd opgegeven, of dat er een jaarclubfoto moest worden gemaakt waar enkel één natte tosti aanwezig was, vergezeld door zijn twee waardige mama’s. Het was na enkele weken al snel duidelijk dat dit nergens op ging uitlopen. De diversiteit binnen deze jaarclub is zeer aanwezig. Binnen de jaarclub stelden leden elkaar nog eens voor omdat ze elkaar nog nooit hadden gezien, we zaten al halverwege het eerste jaar, chapeau daarvoor! Gekker kon het niet worden, er werd toch nog twee keer geborreld. Allereerst met Dum Vivimus, Vivamus voorafgaand aan het drukbezochte eerstejaarsgala. Daarna nog een keertje op een blauwe maandag met Bellona. Het waren mooie dingen. Bloed, zweet en tranen, het was het allemaal dit jaar bij de natte tosti’s, desondanks willen wij onze mama’s Anouk & Saskia graag bedanken voor vooral hun geduld en begrip want laten we eerlijk zijn, wij waren niet altijd de makkelijkste. Met natte groet, De leden van Bikini Huméda.
DJC Nostrovia
Het Russische regime heeft dit jaar niet alleen een deel van Oekraïne ingenomen, nee, ook in een deel van Plato zijn de ideologieën van Rusland verspreid - welkom bij Nostrovia! Voor de Platoon die afgelopen tijd onder een steen heeft geleefd: Nostrovia is Russisch voor proost en eigenlijk is dat ontzettend toepasselijk op onze jaarclub. Wij proosten dan ook maar al te graag op de chaos, op elkaar en op het leven. Wij zijn dan ook geregeld aan de bar te vinden op onze eigen barkruk. Op elke Plato-avond komen er altijd wel wat Nostrovianen bij elkaar uit verschillende disputen om onze favoriete hobby te bedrijven: shotjes doen! Een van onze specialiteiten is dus ook straalbezopen worden. En gewoon altijd, ook op avonden waar het niet bedoeld is. Iedereen klaagt altijd dat de ALV best saai is, maar dat hoeft niet! Dronken kom je die avonden best wel door. Het mooie wat Nostrovia bij elkaar brengt is ondanks onze diversiteit in disputen, commissies en interesses we toch samen een gezellige boel chaos zijn. We weten elkaar altijd te vinden, mede ook omdat we praktisch altijd in Plato zijn, maar ook buiten Plato zien we elkaar. Door een jaar heen zijn we van een groep vreemdelingen tot een groep. Je kan ons ook kennen omdat we flink actief bij Plato zijn. Oververtegenwoordigd bij de Tapcie, enorm actief bij de AVC en verspreid over de andere commissies die onze mooie vereniging te bieden heeft. Je zou best wel kunnen zeggen dat we bijna bij Plato leven, maar dat is prima - Plato is leuk! Verder is Plato natuurlijk een goede manier om mannen te leren kennen, en soms moet je dan wat verder kijken dan je Nostrovaders. Maar naar eigen zeggen gaat dat ons wel goed af. Want ja, je bent dronken en je wilt wat. Samen maken we er altijd wel wat van, en dat is ook precies wat ons zo typeert. Trots op wat we hebben neergezet. Klaar voor een nieuw jaar! (met nog veel meer shotjes).
DJC Dum Vivimus, Vivamus
Dum vivimus vivamus, maar zoals wij het liever noemen DVV. We begonnen dit jaar als een aantal aparte groepjes en vormden samen één jaarclub. Vanaf het begin van de jaarclubstrijd was het voor ons al duidelijk dat dit hem niet ging worden. Wij besloten daarom dit jaar laatste te worden, want ja je moet ergens goed in zijn. Door onze punten niet door te geven aan de Incom liep dit plan voorspoedig. Met 2 punten na een paar maanden waren wij zeer tevreden. We hadden inmiddels al een borrel gehad, meer dan de helft van de jaarclub zat al bij een commissie en laat staan wat sommigen van ons hadden uitgevreten, maar dit was niet wat we hadden afgesproken. Om onze plaats toch nog eer te doen bedachten wij ter plekke een lied op de jaarclub installatie, hadden we bijna een jaarclubtocht zonder licht terwijl het buiten was en kwamen we met zo min mogelijk mensen naar activiteiten. Hoewel het voor ons wel moeilijk was om ons zo in te houden door het jaar heen, door onze fanatieke papa Emile, is het ons toch gelukt. Wij zijn er trots op! We genieten van het leven, zolang als we leven!
HJC Palabra Provotica
Palabra Provocativa is een moeilijke naam om uit te spreken. Dit is het afgelopen jaar al meerdere keren bevestigd door het bestuur, de andere Jaarclubs en vele andere leden. Het is echter wel meer dan alleen een onuitspreekbare naam met een logo van een rokende stier. Maar waar staat Palabra Provocativa dan nou eigenlijk voor en wie zijn we eigenlijk? Palabra Provocativa betekent provocerend woord in het Spaans. Tijdens het verzinnen van een naam kwamen we maar niet op een passende titel, waarna google translate zoals zo vaak de oplossing bood. Het provocerende staat vooral voor het feit dat wij graag het randje proberen op te zoeken. Onze leden blijven vaak tot de late uurtjes in de sociëteit, drinken misschien net een drankje te veel en zijn soms net iets té aanwezig. Dit maakt wel dat we een actieve groep zijn binnen Plato, hoewel dit niet vaak binnen jaarclubverband is geweest. Onze jaarclubkleding bestaat uit een lichtblauw overhemd met een donkergrijze das. Uniform gekleed zijn we dan niet per se, maar het ziet er wel gewoon vet uit en dat vinden wij al snel voldoende. De euro’s gaan aan belangrijkere zaken uit zoals eten en een dak boven ons hoofd. Ook handig, toch? Onze leden zitten allemaal bij een dispuut en ook uit vele verschillende disputen. We zijn dus ook allen zeer actief binnen Plato en je zult onze leden ongetwijfeld nog vaak tegenkomen. Echter zal dit zeer waarschijnlijk niet in Jaarclubvorm meer zijn. We zijn allen bezig met onze eigen disputen en commissies binnen Plato en dit zal ook gewoon zo blijven. Echter, als je ons met zijn allen bij elkaar zet wordt het verder altijd wel een mooi feestje. Kom je een van ons tegen, en denk de moeilijke naam uit te kunnen spreken, doe dan maar eens een poging en roep; Palabra Provocativa. Zullen we best wel mooi vinden.
DJC Vivere et Florere
Damesjaarclub Vivere et Florere. Oftewel leven en bloeien. Dat is waar onze jaarclub voor staat (en ook een beetje voor bier drinken maar dat paste niet in de naam). We zijn met dertien dames begonnen en eigenlijk al best vroeg in ons Plato bestaan bij elkaar gekomen. Eerlijk gezegd zijn we een gezellig bij elkaar geraapt zooitje. Wisten wij veel wie, wie was toen we bij elkaar kwamen. We wilden gewoon graag een jaarclub vormen en dezen meiden leek ons allen wel erg leuk. Dat is gelukkig goed uitgepakt. Ja, dat zeggen we zelf. Ondertussen bestaat onze jaarclub uit tien leden: Anne van Duijvenbode, Anouk van Bladel, Danique Jobse, Eva de Smit, Elise den Hertog, Guusje Drenth, Jessie van Maele, Nicolien Slinerland, Sanne Snepvangers en Suzanne Pluym. Oh ja, en natuurlijk onze super lieve, leuke, geweldige papa’s Moreno en Luuk die eigenlijk ook een stelletje wijven zijn. En vergeet ons Vefje niet! (zoek maar op de foto, waar we btw allemaal op staan en dat is best knap voor ons) We zijn niet heel gestructureerd, maar lekker chaotisch. Reageren in de groepsapp kan soms moeilijk zijn, maar uiteindelijk krijgen we onze shit wel voor elkaar. Wat ons zeker allen bindt, is onze liefde voor de alcohol, jongens en veel kletsen. Onderweg zijn we wat leden kwijtgeraakt, maar dan nog vinden we het super leuk dat Ismay, Laurie en Nienke een deel uitmaken van deze chaotische boel bij elkaar. Jammer genoeg kregen zij het te druk en moesten ze Jaarclub Vivre et Florere verlaten. De meeste van ons hebben hun plek gevonden bij een dispuut en veel zijn ook erg actief bij een commissie. Goh, wat een aanwinst voor de vereniging hè? Heel de jaarclub zit dus ondertussen een beetje verspreid bij de disputen met hier een daar een stukje van een lichting in de JC. Gelukkig hebben we allemaal die Plato spirit die er voor zorgt dat we op de nodige feesten en borrelavonden aanwezig zijn.
HJC Beter laat dan nooit
De opdracht die wij overhandigd gekregen hebben, was simpel doch uitdagend; vertel iets over de diversiteit binnen Beter Laat Dan Nooit en hoe dit samenkomt tot één geheel. Hierover zijn wij erg vastberaden, en we kunnen er dan ook kort over zijn; hier is nauwelijks sprake van. Bij aanvang wordt er een riedel opgezet, welke de volledige tijdslijn opvult. De diversiteit van deze riedel is ook erg karig, we kunnen slechts twee gerei herkennen. De eigenlijke kern, liefde wint altijd, getuigt ook van weinig originaliteit; daar gaat namelijk driekwart van zijn concurrenten ook over. Tussendoor is er nog een man die dit eenzijdige gekwakzalf probeert te onderbreken; of hij dit met succes volbracht heeft zullen we ten goede van de positiviteit van dit stukje maar in het midden laten. Door deze overvloed aan uniformiteit wordt het tweede gedeelte van het beantwoorden van de vraag uiteraard een om snel te voltooien. De makers hebben aardig hun best gedaan om er een geheel van te maken, en met succes; één geheel is het zeker. Het kan prima functioneren op de achtergrond, als het volume maar genoeg getemperd wordt. Wellicht zelfs op de voorgrond, mits er sprake is van een grote mate van intoxicatie bij de aanwezigen. Toch kunnen we het volgende concluderen; Beter Laat Dan Nooit is weliswaar niet het slechtste nummer wat Jeroen van der Boom ooit gemaakt heeft, maar het lijkt ons een goed idee om de figuurlijke inspiratiepot waar deze vandaan getoverd is goed dicht te doen en nooit meer te openen. Als afsluiting zullen we je nog wat vertellen over de diversiteit van de herenjaarclub Beter Laat Dan Nooit, mocht je daar écht interesse in hebben; aanwezig in overvloed. Zo divers zelfs, dat we pas verenigd zijn elke maanden na de oprichting van de andere jaarclubs. Dit is natuurlijk alleen maar positief, op deze manier wordt het sneller geaccepteerd dat wij geen moeite stoppen in onbenullen als een fortuin spenderen aan het maken van een jaarclub-outfit, maar slechts te focussen op hetgeen waar het echt om draait; bier halen.